In 1917 kwamen Amerikaanse troepen tussen in de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog en sloten zich aan bij de Europese naties. De eenheden gebruikten met succes tanks, die toen nog een noviteit waren op het slagveld. "Tanks" worden de mobiele pistolen op kettingen genoemd; Als aandenken en eerbetoon, overhandigt Cartier een horloge met dezelfde naam aan de moedige commandanten. Ze is duidelijk geïnspireerd door het uiterlijk van de Britse Mark IV-tanks. Ruw en relatief vlak, het uurwerk komt daarom met slechts twee handen in de klassieke Breguet vorm en geen andere extra functies. Zelfs dan zijn de Romeinse cijfers typerend voor het ontwerp, ze versieren het heden een groot deel van alle verkochte tankhorloges.
Een klassieker is geboren
De tank staat naast de series "Santos" en "Pasha" op de iconen uit het Cartier-assortiment en 2017 viert de 100e verjaardag. De tank in de jaren 20 van de vorige eeuw is meer dan alleen een nieuw horloge - het is een pionier van het horloge in het algemeen. In die jaren is er nog steeds weinig acceptatie voor dergelijke uurwerken - en veel fabrikanten zetten zakhorloges alleen om met beugels in polshorloges.
Daarentegen wil Cartier een integrerend ontwerp maken met de tank, waarin de band overgaat in de zaak en deel gaat uitmaken van het totale kunstwerk met opvallende impulsen. De leren riem moet daarom niet alleen dienen om te hechten aan de arm - maar ook aan de look. Acteurs als Clark Gable of Gary Cooper dragen een tank, later andere beroemdheden zoals Andy Warhol, Simone Signoret, Yves Montand en Duke Ellington.
Een pictogram als een investering
Historische modellen van de Tank-serie zijn een echte investering. Zelden vind je dergelijke horloges in de handel, meestal bij gespecialiseerde veilinghuizen zoals Antiquorum. Een tank uit de jaren 20 kan gemakkelijk een prijs van 30.000 euro en meer krijgen - afhankelijk van het model en de behuizing, met sommige opvallen door grote zeldzaamheid. Bijzonder waardevol is de langwerpige tank Cintrée, waarvan de behuizing niet alleen langer is dan die van de tanknormaal, maar ook ergonomisch gebogen. In 1921 werd de Cintrée gepresenteerd en aan het einde van de jaren twintig kreeg de wijzerplaat ook Arabische cijfers voor de wijzerplaat, in tegenstelling tot de andere Tank-modellen.
De Tank Normal is goedkoper om te hebben, maar vanaf de beginjaren ook zeer zeldzaam. Afhankelijk van de staat van het horloge, zal de geïnteresseerde partij prijzen tegenkomen variërend van 8.000 euro tot meer dan 15.000 euro - als een van de horloges ooit wordt verkocht.
Pas in de jaren twintig begon Cartier de tank te gebruiken als een platform voor varianten - een strategie die nog steeds in gebruik is. De gewelfde Cintrée is nog maar het begin - 1922 gevolgd door de Tank Chinoise met geaccentueerde behuizing, wat vooral opvalt door de nog sterkere optredende nokken. De arcades van Chinese tempels inspireren dit ontwerpmotief. Deze modellen, die verkrijgbaar zijn in goud met of zonder briljant en steenafwerking, worden vandaag - na de staat - verhandeld voor 5.000 tot 15.000 euro. In sommige gevallen kunnen de prijzen nog hoger zijn.
Pierre Cartier sterft in 1965 en het bedrijf is uit familiebezit. Het zal tot de jaren 1970 duren voordat Robert Hocq en Joseph Kanoui Cartier opnieuw introduceren en nieuwe markten nieuwe markten openen. In 1974 ontwikkelde Hocq een nieuw concept met de toekomstige CEO Alain Dominique Perrin: Les Must de Cartier - met de bedoeling nieuwe doelgroepen te openen. De tank speelt ook een rol in de plannen en wordt een van de belangrijkste modellen van de nieuwe collecties.
Veranderbare tijden
Zo wordt een nieuw materiaal gebruikt bij de productie van de meest klassieke van alle tankmodellen: Vermeil. Het is gemaakt door de kast in sterling zilver 925 te maken en vervolgens te bedekken met 20 micron goud. Ook nieuw zijn de drives, want nu zijn er ook quartz-bewegingen in de horloges van Cartier. In de basisvorm is de tank echter trouw gebleven. Naast de rechthoekige kast, blauwe wijzers en Romeinse cijfers siert het horloge nog steeds de bekende blauwe saffier-cabochon van de kroon. In de Must de Cartier-collectie verdwijnen de Romeinse cijfers echter - kleurrijke wijzerplaten in verschillende kleuren maken de tank tot een bijzonder trendy accessoire.
Dergelijke modellen zijn vandaag de goedkope toegang tot een leven met de mythe Cartier. Voor modellen van 400 tot 500 euro worden de modellen in de meest versleten staat verhandeld, voor 700 tot 1.000 euro zijn al zeer goed bewaard gebleven quartz of handmatige windmodellen op platforms zoals Chrono24 te koop. Naast Vermeil ontmoeten de tankermodellen de zoeker volledig in zilver, massief goud of platina. De prijzen van de massieve modellen zijn veel hoger dan die van de vergulde modellen. Een tank is altijd modern - zoveel is duidelijk na een overzicht van de geschiedenis. Maar Cartier gebruikt de lijn al 30 jaar om nieuwe vormen te creëren. In 1989 bezoekt de Tank Américaine opnieuw het motief van de ergonomisch gebogen klok.
Overdracht naar de moderne tijd
Met metalband komt in 1996 de Tank Française op de markt. Het horloge toont zichzelf aanzienlijk krachtiger, dat verkrijgbaar is in verschillende materiaalcombinaties en met automatische of kwartsbeweging. Tot op heden is het horlogemodel gebouwd en geniet het in de collectie naast het origineel met de grootste populariteit. Op de tweedehandsmarkt beginnen de prijzen voor staalmodellen met iets minder dan 2.000 euro, voor modellen in edel metaal op ongeveer 3.500 euro stijgt de voorraadprijzen van stenen tot meer dan 5.000 euro.
De tijd stopt ook niet bij de klokken - in 2008 lanceert Cartier zijn eigen fabrieksbeweging, die een jaar later in de Tank Américaine in première gaat. De Calibre 9452 MC met Geneva-keurmerk heeft een vliegende minuut tourbillon met een zichtbare kooi - in de vorm van de Cartier-C. Ook in 2012 is een jaar van de tank, drie nieuwe modellen komen op de markt. Historische kenmerken - deels uit oude collecties, deels uit het schetsboek van Louis Cartier - worden subtiel en modern geciteerd. Dus de stilistische apparaten van de tank Louis Cartier uit 1922 komen in de tank Louis Cartier XL op wijzerplaat en behuizing. Met iets meer dan vijf millimeter is het horloge veel platter dan het model uit de jaren 1920.
Na Tank Américaine en Tank Française komt de Tank Anglaise om een beetje balans te brengen in de internationale distributie van tankhorloges. De vorm van de rechthoek breekt de tank Folle, die nog steeds een tank is in hun abstracte ontwerp: naast de cabochonkroon zijn kenmerkend voor de wijzerplaat en wijzerplaat met de Chemin-de-Fer-minutencirkel.
没有评论:
发表评论